facebook twiter instagram  

Kompleksi- sjeme zla naše duše, truju odnose i nas same

Jedna od bitnijih sastavnica naše osobnosti jest samopouzdanje i samopoštovanje. Ukoliko ne posjedujemo te dvije važne stavke, u našim životima sve može izgledati vrlo loše i bez problema nam život može postati pravi pakao.

Naime, samopuzdanje se vrlo teško gradi, a lako ruši. Slično kao i povjerenje.

Npr: Radiš novi posao, trudiš se, napreduješ, a non-stop dobivaš kritike na temelju loše odrađenih zadataka. Što se događa? Samopuzdanje pada i to je normalno. Gubiš vjeru u sebe i povlačiš se...no, odustajanje je najgora bolest za samopouzdanje. Samopouzdani ljudi su pogriješili tisuću puta, i nikad nisu odustali od sebe...nego su sve kritike okrenuli u svoju korist.

Screenshot 2017 08 08 22 09 54 1

Oni koji nisu samopuzdani, oni se povlače u sebe, ne prihvaćaju kritike i ubijaju svoje mišljenje o sebi samo na temelju onoga što im je netko rekao. Samopuzdanje koje slomiš, gradiš ispočetka... Svaki puta kad te slome, ti se opet i opet moraš dizati...i tako cijeli život, i tako unedogled.

To je priča koja se uvijek nadograđuje i nadopunjava. Druga stavka koje je bitna jest samopoštovanje. Možemo li se voljeti i poštovati, ako nemamo samopouzdanja? Teško. Ljude ubiju kompleksi.

Davno je Carl Gustav Jung rekao da su kompleksi otcijepljenje parcijalne psihe. Njihovo porijeklo ili zrno iz kojeg izgaraju je složeno u traumama, šokovima, pri čemu se jenostavno, jedan dio psihe- odreže.

Nema ga. Uvjerite sami sebe u to da ste nesposobni, da niste dostojni ovog života, da su svi drugi bolji i pametniji od vas, da svi lakše hendlaju svoje živote od vas samih- tada govorimo o kompleksima manje vrijednosti.

S druge strane, ako ste ego-manijak, možete ići u onu drugu krajnost, kad govorimo o kompleksu veće vrijednosti, kad smatramo da smo bolji od svih drugih. Da smo posebni, gledamo na druge ljude s visoka, nitko nam nije dovoljno dobar, nitko nije na našoj razini...

Natjecanja. Gledanje tuđih života, tuđih kvaliteta, uspređivanje s drugima.

To su izvori sveg nezadovljstva. Ti si ti. Baš takav kakav jesi. Poseban i jedinstven. I ne uspoređuj se s nikim. Jer nitko nije ti.

Screenshot 2017 08 08 22 09 37 1

 

 

Svaki čovjek ima svoje mane i vrline. Nitko od nas nije savršen niti nema čovjeka koji se s vremena na vrijeme ne pogubi u traženju osobne vlastite sreće i mira. Sigurna sam, da sve kreće od nas samih.

I naša sreća, i naša tuga, i naše samopuzdanje. Kompleksi, ti zli blokatori našeg unutarnjeg bića stanuju u svakome od nas. Samo je pitanje što ćemo s njima napraviti.

Hoćemo li dozvoliti da nas pojedu, ukradu nam mir, ili ćemo se boriti. Osvijestiti s čim imamo problem, dobro izanalizirati cijelu situaciju, prihvatiti da imamo kompleks, koji ovisi samo o nama i našoj glavi.

Odnosno, na nama je koliko ćemo dugo dozvoliti kompleksima i nesigurnostima da nas žderu.

Kažem, i sigurna sam da čak i velike ljepotice i uspješne žene imaju nešto s čim se bore. I kad pomisliš da je J.Lo u boljoj poziciji u životu nego ti, sjeti se, da je ista ta J.Lo prepuna svojih mana, svojih strahova i briga koje je muče.

Sigurno su joj na početku karijere govorili da ima preveliku guzicu, npr...ili da ne zna pjevati, već samo plesati...no, žena se nije predala.

To što je dobro snimljena iz dobrog kuta, uvijek zbegecana i posebna, ne znači da ne pati od nekih komplekasa.

No, jedno je sigurno- ona na njima radi i ne predaje im se. Ne dozovljava da kompleksi žive njezin život umjesto nje. Sad sam trivijalnosti radi uzela njezin primjer, ali bitno je da ste me shvatili, što sam htjela reći.

Iako nam naizgled možda zvuči glupo da se borimo protiv komplekasa, to je izuzetno važno, a reći ću vam i zašto.

Iz tog kuta sve počinje.

Kompleksi razvijaju paranoje, nesigurnosti, nezdrave odnose, zavist, ogorčenost, krivnju...

Zapravo toliko puno problema mogu izazvati, a mi ih smatramo bezazlenima. Nisu uopće.

Zato, glavu gore, vrijediš, ustani, prestani gledati druge- ti si takav/takva kakav jesi- uzmi najbolje od sebe.

Možda nisi moga/la birati gdje i kako ćeš se roditi, ali itekako možeš birati kako ćeš završiti....

 

svihet

 

Onaj tko je zadovoljan sa sobom, ne uspoređuje se s drugima.

Onaj koji se ne uspoređuje s drugima, nije zavidan.

Onaj tko nije zavidan, ne može biti ni ogorčen.

Onaj koji nije ogorčen, živi sretan i plodonosan život.

Onaj, pak koji je sretan, znat će usrećiti i drugu osobu...

Onaj, koji sebe i nekog pored sebe usrećuje, otkrio je smisao i bit života....

Budite sebi prijatelj...u konačnici, to je jedina osoba koju imate zauvijek.....

Voli Vas

 

Paola

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Paola © 2016. All Rights Reserved.