facebook twiter instagram  

Ako u vama ima bar malo savjesti, prestanite, ko' Boga vas molim, PRESTANITE!

Danima, ali danima jedna od najvećih tragedija koja je pogodila našu zemlju ne silazi sa lica naslovnica. Riječ je o malom Denisu, i to je sve što ću o tome napisati. Samo to zlatno ime DENIS: dječak koji je morao pobjeći na drugi svijet kako bi konačno imao i pronašao svoj mir. Svi smo sablažnjeni i ne možemo doći k sebi od tog užasnog i monstruoznog čina neke polu osobe koja sebe naziva majkom.

Ovako, molila bih sada sve svoje kolege novinare da tu spodobu nikad više u novinama ne nazovu majkom. Ona je sve, samo nije majka. Nije mater niti će ikad biti. Ona je zlo koje hoda na dvije noge, ona je poremećeno i bolesno biće koje do kraja života mora biti na lijekovima, zatvorena u nekoj Ustanovi. Kad joj već ne možemo drugačije vratiti, neka trune u bilo kakvoj instituciji....zavezanih ruku i nogu.

 

paola blog prestanite

Dakle, prvi apel za sve moje kolege je da prestanu vrijeđati sve nas žene koje se zaista ponašamo kako je dostojno jednoj majci. Znate li tko je majka? Majka je ona koja trpi za svoje dijete, koja se odriče, koja daje svojoj djeci ljubav, podršku, empatiju...eto, to je majka. Ono zlo je monstrum i nema ništa majčinskog u njoj. Niti će ikad biti. Ona je prostitutka i to je jedino kako se taj polu čovjek može nazvati.

Ovaj slučaj digao je na noge cijelu zemlju. Sad se traže krivci, prebire se po Ustanovama, traže se odgovorni i traže se propusti. Sad, je li? Sve vas može biti sram. Sve koji su na bilo koji način prikrili taj oduran čin. Sve koji su znali bilo što i šutjeli kao pi....Nosite se sada s time da je izgubljen jedan život, pa ćete bar drugi puta, kad čujete dijete koje zapomaže ili je zapostavljeno, možda i dignuti vašu nojevsku glavu, zabijenu u pijesak, jer to se vas NE TIČE!

Sada sam se propisno nanervirala, ali moram reći nešto zbog čega uopće pišem ovaj post. Naime, nije mi promaknulo da svi moji kolege iz tiska i dalje jašu po ovoj priči. Prije otprilike deset dana, kad je ovo još bilo svježe, napisala sam apel svim svojim kolegama putem Facebooka da prestanu davati monstrumu od žene toliko medijskog prostora. Svake novine koje otvorim, u njima je njezina zla i crna kovrčava kosa. Čim je vidim, odmah mi nije dobro.

Pa, dobro dragi moji kolege, je li jedno takvo zlo kao što je ta bipolarna kravetina zaslužuje toliko medijske pozornosti? Zar takva odurna osoba zaslužuje prljati papir vaših finih novina,ali baš svaki- svaki dan, iznova i iznova? Zar nema nikakvih tema koje bi mogle skupljati klikove? Zar se baš ništa ne događa? Mene su na Fakultetu učili Etičkom kodeksu. Ispili su mi mozak s tim. Međutim, čini mi se da mnogi od vas nisu u tom pogledu učinili ništa. Nisu ga valjda ni pročitali.

Jedno od temeljnih načela ovog kodeksa je i - U svom djelovanju novinari se vode etikom novinarskog poziva. Oni čuvaju ugled, dostojanstvo i integritet svoje profesije, međusobno surađuju i njeguju kolegijalne odnose i profesionalnu solidarnost. Da li ste vi čuvali integritet profesije povlačeći ovu spodobu iz dana u dan po naslovnicama?

-Novinar ima pravo i dužnost odbiti radni zadatak koji je u suprotnosti s profesionalnim etičkim standardima novinarskog posla. Je li iti jedan novinar možda odbio dalje secirati ovaj slučaj, smatrajući sasvim nemoralno da se ova priča i dalje rasteže po novinama kao žvaka, je li? - Novinar treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti. Obvezan je poštovati svačije pravo na privatnost. Nedopustivo je bez njihovog dopuštenja snimati osobe u okruženju u kojem se opravdano očekuje privatnost. Narušavanje nečije privatnosti mimo njegove volje i znanja dopušteno je samo ako je opravdano iznimnim javnim interesom.

O, da, novinar treba štiti intimu od senzacionalističkog i svakog drugog otkrivanja u javnosti! Baš smo mi taj pravi primjer. Kod nas caruje senzacionalizam. Ok, nije ni vani bolje, ali što su sve naši spremni učiniti za klik više, fuj! Evo, iskreno fuj i sramim se. Sramim se jer radi takvih "novinara", koji danima seciraju tuđe boli, radi njih je profesija novinarstva pala na niske grane. Znam da ja osobno pazim na takvu vrstu izvještavanja i nikad, ni za kakve novce ne bi učinila drugačije...no, da li se mnogi mogu naći u tom Kodeksu? Da li ga poštuju? Da li misle po onom principu- ne radi ono što ne bi volio da se radi tebi....ma! 

-Vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava se ne naglašavaju te ih treba svesti na najmanju moguću mjeru, uz poseban obzir kad je riječ o djeci. Potrebno je pridržavati se stručnih smjernica za izvještavanje o samoubojstvima. Možete li pogledati sebi u oči i reći da ste ispravni?

Ako ste ispravni, onda prestanite više s tom pričom. Prekinite to siroto dijete vući po medijima i od njega raditi senzaciju. Prestanite onoj spodobi od žene davati medijski prostor kakav ne zaslužuje. Prestanite davati ostalim psihopatskim umovima ideje na koji način mogu počiniti zločin. Za Boga miloga, molim vas prekinite secirati taj strašan zločin do krajnih granica...molim vas, ..ništa ne može vratiti dječaka, ali budućnost nekih drugih ljudi može biti sačuvana.

Prekinite od one djevojčice od 14 godina raditi to što radite. Malu zatvorite sa najboljim psiholozima ovog svijeta, i možda joj za 20 godina bude pomoći. Onu spodobu, kad već nema smrtne kazne, spodobu zatvorite da više nikad neka ne ugleda svjetlo dana. I prestanite pisati o njoj. Ni slova. Jer na taj način samo joj dajete hrabosti. Mislite da smeće ne dobiva novine? Sve ona vidi i zna, budite bez brige...prema tome, ova priča mora stati.

Ako imate srca, imalo empatije i razumijevanja, učinit ćete tako. Ako mislite zarađivati na tuđim nevoljama, onda nastavite...samo znajte da se u životu sve vraća i sve se plaća....iskreno i iz dubine duše, nikome ne želim takvu bol, a još manje, da se o svemu tome piše danima, tjednima, mjesecima... Zanima me samo KONAČNI ISHOD. Kazna i to kazna za cijeli život.

Možda sad nakon ovog- Institucije krenu raditi svoj posao. Kad nisu do sada, možda sačuvaju neki budući život, ali naslovi i piskaranje bez kraja i konca- neće nikoga sačuvati.

Vjerujte nam, nikoga....ni prije ni poslije....može samo biti još gore štete.. ..zato....prestanite! Lako je. Samo izabereš neku novu temu. 

Pozdrav od kolegice

Paole

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Paola © 2016. All Rights Reserved.