facebook twiter instagram  

Dvostruki virtualni životi društvenih mreža i zašto Balmain kolekcija za H&M izazove masovnu tučnjavu ?

postovi

O, da!

Samo naši bližnji znaju kako je bilo lijepo živjeti bez društvenih mreža, Facebooka, W.app-a, Vibera, Twitera…mi, mnogi, očito smo zaboravili. Internet je naša svakodnevnica i gotovo da nema osobe koja se ne koristi tim blagodatima moderna doba. No, koliko društvene mreže zaista oslikavaju naš pravi život, a koliko zamagljuju oči i nama samima pred pravim i realnim življenjem? Više nam nije strano zaviriti u život velikih svjetskih zvijezda, jer sve podatke dobijemo samo jednim jedinim klikom! I onda gledaš…patiš se, jer misliš da je tim inim ljudima u životu sve lako…jednom je pokojni R. Williams dobro rekao: Dao bi svima da budu popularni i poznati, te da jedan dan budu milijunaši, pa da vide da sva mudrost ne leži u tome…Zaista jest tako.

Nerealan virtualan život donosi jako puno zamki. Kao prvo, odaje sliku sa kojom se čovjek poistovjećuje, bila ona istina ili ne. Kao drugo, uvijek misliš da je nekome bolje nego Tebi. Kao treće, misliš da nitko nema problema kao što imaš Ti. I kao četvrto, „ufuraš“ se u nešto što nema veze sa pravim životom, a to je najopasnije. Vesele slike, namještena lica, foto-shopirane fotke na kojima nemaš niti jednu jedinu boru…lažni osmijesi koji u sebi nose bol, glumljenje da si nešto što nisi, zavaravanje da ti je dobro, a zapravo se raspadaš…sve to donose virtualni životi. Dobro mi je znana ona: „ Lažeš kao Instagram!“.

Stvarno, svi na tom Instagramu ispadaju savršeni. Uključujući i mene samu koja također koristim programe za uređivanje fotki, i to mi nije stran posao. To je istina, i ne sramim se toga. Nitko nema mana na Instagramu. Jednim klikom obrišu se bore, povećaju usta, smanji nos…i pitaš se, tko sam ja uopće? Ovo što se pretvaram da jesam, ili ono što sam zaista kad se pogledam u ogledalo? Čista psihologija. Međutim, mladim curama i djevojkama uzori su postali žene bez mane. Samim time, porast anoreksije, bulimije, nejedenja, operativnih zahvata…sve to postala je naša realnost. Kako izgledati što bolje! No, da li želimo težiti takvu plićaku života? Je li zaista postalo bitno samo to kako izgledamo, a ono što nosimo u srcu više nije niti na početku ljestvice prioriteta!? Volim estetiku, volim i sama izgledati lijepo. Naravno. No, gdje su granice? Postoje li uopće? Izgladnjivanje, iscrtavanje obrva, lijepljenje trepavica, umjetnih kosa, ugradnja silikona, povećanje usana…ma, zar mi žene stvarno možemo biti tako lude? Sve za izgled!? Odat ću Vam još jednu tajnu. Odavno je potvrđeno da se žene ne uređuju radi sebe niti radi muškaraca, već samo radi drugih žena! Da budu bolje od njih!?

Smatram da bi svatko trebao težiti tome da sebi bude dobar, i da sam sa sobom bude u miru, a ne da se vječito natječe s nekim drugim! Od uspoređivanja sa drugima također nema ništa. Ima. Brdo gnjeva, zavisti, ljubomore…koja potom u nama budi najniže osjećaje koje možemo probuditi. Tužno. Budi svjesna da si JEDINA. Takva kakva jesi. Posebna. Takvom te Bog stvori, i njemu nije važno imaš li na sebi skupocjenu robu ili još skuplje cipele iz nove Balmain kolekcije! I onda naravno da u takvu svijetu nije niti čudo da dođe do masovne borbe za jedan komad odjeće poznata dizajnera! Je li moguće da se možemo spustiti toliko nisko da za jedan komad krpe stojimo na hladnoći, u redu, po nekoliko sati kako bismo izgledale što sličnije nekoj popularnoj KK, ili ne znam…Beyonce!?

Ako mene pitate, trendovi su odavno prešli u maniju. Volim se i sama lijepo obući, ali nikada nisam bila rob trendova. Uvijek sam težila tome da budem drugačija i da imam na sebi nešto što je autentično i originalno. Nisam patila na marke, i sretna sam da je tako. Volim dobar komad odjeće, ali on nije moj imperativ. Ne patim radi onog što nemam, već se radujem onome što imam. Više se posvećujem svojemu unutarnjem Ja, i razgovaram sa svojom dušom, nego što se brinem kakav logo nosim na remenu! Šora oko nove kolekcije Balmain za H&M me uopće nije previše začudila. Samo je potvrdila ono što sam i ranije znala. Jako smo povodljiva masa, vrlo lako se nama manipulira, i smatramo da možemo biti velike face ako na sebi imamo skupi komad odjeće! Laž! Zamagljenje! Jednako kao i virtualna stvarnost! Isto je tako…samo na drugu području života. No, to je prava istina. Nisi Ti ono u što se oblačiš, već si ono što jesi kad skineš sa sebe sve maske koje posjeduješ. A danas, hodati bez maske, kažu da je opasno. Ljudi te povrijede, izdaju, ako samo malo pokažeš sebe. Nisam pobornik ta uvjerenja. I dalje vjerujem u dobre ljude.

Vjerujem i smatram da ih ima. Oni koji me povrijede, od njih samo puno naučim. Svaka škola ima svoje znanje. Neka me i povrijede, izaći ću samo jača. Ne bojim se nikoga ni ničega. Svoje strahove sam umirila sa svojom savjesti koja se trudi biti poštena i fer. Nisam savršena, i dalje pogriješim jer je to ipak najlakše. Pogriješiti. I zato se ne bismo trebali sramiti sebe i svoje realnosti. Ne bismo trebali živjeti dvostruke živote virtualne stvarnosti, i slijepo slijediti trendove. Pa zar je zaista sva veličina našeg postojanja sakrivena u nekoliko skupocjenih krpetina, šake skupe šminke, vrtoglavih potpetica kakve nosi J.Lo? Wrong! Naša veličina bi se trebala mjeriti veličinom našeg srca, moći opraštanja, dobrih postupaka prema sebi i prema drugima, ispravnom i moralno življenju, te ispunjavanju svojih snova… Zar smo toliko podložni konzumerizmu i kapitalizmu da se sva naša bit svodi na ono što imamo nabandano na svome tijelu? Iskreno žalim sve mlade osobe koje smatraju da je najvažnije kako izgledaju i što nose. Naše blago nije u tim ispraznim stvarima…i sigurna sam, sigurna 1000 % da nikoga na dugoročno takav način razmišljanja ne može zadovoljiti. Nikoga. Zato je bolje da se što prije probudimo i osvijestimo svoje unutarnje biće i pozabavimo se svojom unutrašnjosti. Kada budemo zadovoljni sa sobom iznutra, neće nam trebati više nikakav lažni sjaj Balmain cipela, niti Mac kozmetike. Opet ponavljam, nisam generalno protiv markirane odjeće niti virtualna svijeta, ali sve u svojim granicama. Kada se one prijeđu, to itekako može biti pogubno za naše duševno i mentalno zdravlje…a onda, onda nas neće utješiti niti dobar komad odjeće, pa ni cipela…onda ostajemo same sebi, prepuštene istini koju smo si zamagljivale, a to znade biti jako bolno. Svakako jesam za društvene mreže, jer ipak one donesu i mnogo toga dobrog, i uvelike nam olakšavaju komunikaciju. No, sve što je pretjerano nije dobro. Naći mjeru i ne biti nametljiv- mislim da u tome leži tajna.smedia

Pokazivati svijetu da si savršen, i da je kod Tebe sve savršeno, nije istina- jer savršenstvo ne postoji. Svatko od nas, baš svatko, bori se na svojim frontovima. I svaka, pa čak i naizgled savršena ženska osoba ima svoje mane, strahove, borbe i patnje. Nigdje ne postoji idealno. Pa niti kod Jennifer Lopez. Pa niti kod Beyonce. Vjerujem zapravo da je njoj puno teže nego nama „običnima“. Ostati vječito mlada, lijepa, nasmijana, vesela…to nije lako. Pogotovo kad imaš sve. Više niti ne znaš čemu težiš, kad postoji sve što si možeš priuštiti…zato, cure- glavu gore, put pod noge i osvijestite se što prije.

Naše bogatstvo nije u Balmain kolekciji, naše bogatstvo je u nama. Čari naše duše ipak su najljepša odjeća koju možemo posjedovati. Nitko nije savršen i ničiji život nije posut ružama. Svatko vodi svoje životne uspone i padove, a prezentiranje savršenog sebe bez ijedne mane nije dobro ni za Tebe ni za Tvoje bližnje. Naći mjeru u svemu je tajni recept mudrosti i sretna življenja.

 

 

Volim Vas,

Paola 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Paola © 2016. All Rights Reserved.