facebook twiter instagram  

Je li konzumerizam ukrao Božić?

 

božić

Stiglo nam je i najsjajnije doba godine – toliko dugo očekivani prosinac.

Iščekivanje Isusova rođenja, jaslice, bor, nakit, kolači, potrošačka groznica, reklame, nasmiješene prodavačice, zvuci dobro poznate božićne glazbe – sve to bih pripisala Božiću. No, što se dogodilo onom tradicionalnom iščekivanju malog Isusa, onoj skromnosti i suptilnosti koju smo nekada imali? Utopila se. Utopila se u moru reklama, ukrasnog papira, konzumerizma, marketinga i kapitalizma. Božić je simbol vječnosti. Simbol rođenja nova života, simbol rođenja Spasitelja. Čak i oni koji ne poštuju katoličku religiju u te posebne, tople dane omekšaju i možda sami sebi postave pitanje: „Hm, a možda ipak postoji taj Bog…“Sa sigurnošću mogu reći, ne samo da postoji, nego znam da je OVDJE. Sada, tu u svakom trenutku. U mom srcu. U mojim mislima. Odbijanje prihvaćanja da zaista ništa ne postoji i da smo svi stavljeni ad hoc na ovu planetu, ima veze jedino sa našim egom. Misliti da si sam sebi dovoljan, i da ne postoji nitko i ništa već od Tebe, jedino može biti plod “lažnog ja”. Naprosto, onog trenutka kada predaš svoj život Bogu, i slomiš svoje lažno ja sve postaje lakše. Kompletan život dobiva jedan novi smisao i jednu novu dimenziju. Sretna sam da me dotakla Božja milost i da sam osjetila plodove dara Duha Svetoga.

 

Mislim da je to privilegija, ali isto tako mislim da ta privilegija pripada svima koji su se prepustili. Oni koji tvrdo drže sve svoje lažne svjetove otvorenima zavaravajući se da je u njima sreća, svi ti ljudi, u dubini duše traže Boga. I molit ću, molit ću za njih. Molit ću da dozvole sebi da osjete duboku i pravu ljubav kakvu mogu imati jedino u Kristu. Sigurna sam da svi osjećate koliko brže vrijeme curi. Naprosto, kao da se vrijeme ubrzalo. I to nije samo osjećaj, to tako i jest. Naša svijest brža je nego ikada jednako kao i naša percepcija. Kako starimo, tako imamo osjećaj u svijesti da sve brže prolazi. Još ako imamo djecu, po njima nam je sve kristalno jasno. Vrijeme nam rapidno curi… Kako pokušati vratiti onaj ukradeni tradicionalni Božić i njegov plemeniti duh koji se zagubio u potrošačkim groznicama shopping centara? Jednostavno. Budi Ti nekome Božić. Učini stvari koje nikada ne bi za neke ljude jer su ti naporne i nemaš energije. Žrtvuj sebe i svoje vrijeme čineći stvari koje ti se ne daju ili koje su ti dosadne, a znaš da nekome puno znače. Nazovi svoju mamu, tatu, baku, staru tetu. Popričaj s onima za koje nikada nemaš vremena od vječite strke za novcem i poslom… Doniraj nepotrebne stvari. Znam da ih imaš! Svi ih imamo. Gušimo se u pretrpanim ormarima, jer kao „sve će nam trebati!“ .Trebat će nam frišku figu, ako ovdje stoji već više od pet godina. Nekome treba i zato izvadi sve iz ormara što ti ne treba, i daruj. Daruj svoje srce i svoje emocije. Pomogni ljudima koji prolaze kroz teško vrijeme, bolesti, patnje – budi s njima. Zamisli da je sada tebi tako, ne bi volio biti sam, zar ne?christ1

Pokloni nepotrebne igračke svoga djeteta domu u Nazorovoj ili bilo kojem drugom dječjem domu. Raspitaj se u blizini svoje ulice treba li nekoj obitelji pomoći jer su gladni, hladno im je ili nemaju novaca. Žrtvuj se, napravi kolač – ne može te koštati više od 70 kuna, a nekome će izmamiti osmijeh na lice. Pokušaj se udružiti s ljudima iz svog kvarta da napravite malu akciju za pomoć obiteljima koje žive u teškim uvjetima. Skupite se i djelujte! Nagrada u toplini Vaša srca bit će neprocjenjiva!Zagrli trenutak. Svaki. Jer je vrijedan. Zagrli sebe. Jer si vrijedan. Reci si da se voliš baš takvom/takvim kakav jesi jer si jedinstven/a.

Reci da si opraštaš sve loše stvari koje si učinio sam sebi. Budi ponosan na sebe jer si još uvijek ovdje. Unatoč svim nedaćama koje si prošao/la još si uvijek tu. Boriš se i nikada nećeš odustati. Jer takvi kao Ti nikada ne odustaju. Oprosti svima koji su te povrijedili. Oprosti im, ali istinski. Kad otpustiš te terete, osjećat ćeš se tako lako, skoro kao nov. Oprosti im radi sebe. Moć oprosta je sjajna. Gotovo da nas pomlađuje. Probaj, ima fenomenalan učinak. Otpusti sve negativne emocije zakopane u svojoj podsvijesti i predaj ih Bogu. Moli. U tišini svoga srca Njemu predaj sve te boli i patnje s kojima se više ne možeš nositi. Priznaj sebi da nije sramota ponekada bih krhak i umoran. On će već to sve namjestiti kako treba. Budi lagan poput perca i dozvoli sebi da se smiješ kao ljubav, plešeš poput leptira i sanjaš kao dijete. Budi ljubav. Jer samo ljubav je Božić. Ljubav naše obitelji. Ljubav našeg Boga. Ljubav naših prijatelja, ljubav ove planete. Samo ljubav može pobijediti konzumeristički i potrošački kod Božića. Samo zajedništvo nas može izvesti na pravi put prema Bogu. Neka ovaj Božić sve oko nas bude ljubav.

U srcima, u našim mislima, djelima -i u našim snovima…Samo LJUBAV. Amen.

Volim Vas

Paola

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Paola © 2016. All Rights Reserved.