facebook twiter instagram  

Alkohol-legalni ubojica dostupan da te uništi

pretučena cura

Definitivno sam dvojila oko toga da li da svoj blog posvetim ovoj temi ili ne, no nakon duga razmišljanja sama sa sobom, došla sam do spoznaje da, ne samo da je bitno da napišem blog o ovoj temi, već da se moj glas čuje daleko dalje od ovog teksta.

Dakle, riječ je o događaju koji je protresao Hrvatsku. Samo ću reći, pijani majmun koji je istukao djevojku u taxiju u jednom zagrebačkom naselju. Dakle, apsolutno sam sigurna da s tim malim odavno nitko nije radio kao roditelj. Gotovo sam 100% sigurna da mali dolazi iz problematične obitelji, i gotovo sam 90% sigurna da je i sam mali nekad nekome bio žrtva. Tako to ide.

 

Obično ako smo zlostavljani, zlostavljat ćemo… Neupitno je uopće govoriti o krivnji ovog delikventa. Mali je kriv koliko je težak i visok, no ono što sam također 100% sigurna jest to da je uzrok ovakvom devijantnom ponašanju negdje sasvim drugdje.Ovaj napad karakteriziram kao posljedicu PIJENJA ALKOHOLA U PREKOMJERNIM KOLIČINAMA. Svi smo svjedoci koliko je alkohol dostupan, koliko je blizu svakoga od nas, i što je najgore- ŠTO JE DRUŠTVENO PRIHVATLJIV. Granice se pomiču. Klinci danas izlaze ranije nego nekada, počinju piti ranije nego ikada, i zatim mi je sasvim logično da odlaze u smrdljive narodnjačke klubove, slušajući jeftinu i osakaćenu „narodnu…(ma ne želim napisati niti glazbu, jer da me sada neki Mozart čuje, oplakao bi sa mnom da se ta nakaradnost uopće može nazivati glazbom). E, sada…mnogi će reći, nije kriva cuga, mali je problematičan sam po sebi, i samo je bilo pitanje kada će eskalirati njegov bijes. No, jednako tako, mnogi će potisnuti da upravo alkohol potencira one receptore u mozgu koji u ljudima bude agresiju. Oduvijek smo viđali svakakve senzacionalističke naslove popraćene sa:“ Pijan usmrtio suprugu…itd…“ I tako, nažalost…dolazimo do toga, da ljudima nije problem alkohol! Kao, nema veze što je bio pijan! Ima, itekako! Jest li znali da alkohol reagira na iste receptore u mozgu kao i kokain?

Dakle, od tebe čini na trenutak svemoćnog Boga. Poznato je i potvrđeno u mnogim studijama da su konzumiranje alkohola i nasilje povezani. Dodatno tome, kriminalističke statistike pokazuju da su većina impulzivnih ubojstava uključivala adolescente i skupine srednje životne dobi. I sada se je pitam tko je tu lud? Kako Vam dragi roditelji alkohol nije problem? K a k o ?! Smatram da je alkohol među mladima(a i onim starijima) itekako veliki problem, i to problem koji se sustavno omalovažava, potiskuje i o njemu se uopće ne govori. U medijima i u marketinškim aktivnostima alkohol se predstavlja kao svojevrsno sredstvo ugode, opuštanja, sreće, slobode i povezivanja. Nisi cool ako ne piješ pivo. Nisi faca ako se ne demoliraš u subotu navečer i frendovi te drže dok rigaš po sebi i po drugima!?Sad mi najbolje paše legendarna Baretova rečenica:„Gdje je nestao čovjek?“ E, pa i ja se pitam…ili možda bolje: Gdje su nestali roditelji? Gdje je nestala obitelj? GDJE? Gdje je nestalo utočište naših domova koje je trebalo odgojiti djecu u dobre ljude? GDJE? Gdje su nestali sve velike tvrtke koje propagiraju ovakvu vrstu ponašanja kroz simpatične i domišljate reklame reklamirajući drvenost tijela i trulo stanje uma? Ne podržavam nikakav oblik ovisnosti, ali moram iskreno reći da ipak najmanje podržavam alkohol.

alkohol

Mrzim ga iz dna duše i gotovo ga više nikada ne pijem. Ne želim svom sinu biti krivi uzor. Želim pokušati odgojiti dobrog čovjeka. Ovih loših ionako ima i previše. Ne pijem jer mi se alkohol u dubini duše zgadio. Naprosto nemam živaca za cijeli taj proces pijanstva-od samog pijenja, potom napijanja i otrežnjenja! Dno dna. Kakav nemaštoviti život moraš imati da ti je jedini cilj dobro se urokati od neke tekućine. Znam da su takvi ljudi u dubini duše nesretni i da su bolesni. Znam da im treba pomoć, jer je alkoholizam jest bolest. Pritom u to ne svrstavam čašu vina uz večeru, to je benigno. Mislim na opijanje i pijenje u potocima. Na prazne birtijaške priče, na manipulacije vrsnih alkoholičara koji ne žive na ovom svijetu već između triježnjenja i opijanja, između obitelji i birtije, između laži i istine. Tužna sam kad vidim da je danas postalo nesigurno biti roditelj.

Izazovi koji su pred nama su golemi. Društvo, prijatelji, škola, obitelj…sve to spada u jedan odgoj i put jednog djeteta. Problem leži u tome što djeca odgajaju sama sebe, što ne poštuju starije niti autoritete bilo koje vrste, što su odgojeni u informatičkoj revoluciji buljenja u ekran, a ne stvaranja pravih i realnih odnosa, što su im roditelji često zaokupljeni sobom i svojom karijerom ili problemima, pa ne vide put i razvoj svog djeteta…dok odjednom, gle’- njihovo vlastito dijete im je postalo stranac. Nisu se tome nadali, pa potom izjave poput: „Nisam ga tako odgojio, nisam ga tako učio…“ postaju sasvim normalne i prihvatljive. Naravno da djecu ne odgajaju samo roditelji. Što su starija tu veliku ulogu igra društvo, škola, okruženje, kvart…sve po malo, ali na nama kao roditeljima, i dalje je velika i najveća odgovornost. Mi smo ti koji moramo dignuti svoj glas i koji se moramo probuditi da se ovi problemi iznesu na stol, a ne da se stalno guraju pod tepih….ili…moramo možda čekati neko ubojstvo? Nismo dovoljno naučili iz svega ovoga? Alkohol svakako potiče agresiju i ne ništa dobro nam ne može donijeti prekomjerno pijenje.Ne vjerujem da ovaj mali to ne bi učinio trijezan, ali da je puno lakše to učinio pijan, to vjerujem. Da ga je preokrenulo, to sam 100 % sigurna, da je nesretan, također sam gotovo 100% sigurna…i da nije na ispravnu putu, isto sam tako sigurna.

Pijenje među mladima je puno veći problem nego što mu se pridaje važnost. Prekomjerno alkoholiziranje razara mnoge brakove, mnoge odnose, čini od mnoge djece emotivne invalide, ranjene žrtve koje će kasnije u životu imati mnogo više problema nego što sada možda mislite. Jako mi je žao ovih djevojaka i žao mi je čak i tog malog koji je skroz prolupao. Mogu samo zamisliti kroz kakvu dramu sada prolaze svi ti ljudi. Strašno. Ono što je na nama jest da se INFORMIRAMO s kime nam se djeca druže, gdje izlaze, čime se bave, s kakvim se ljudima smucaju i druže…a najbolja stvar koju za njih možemo učiniti jest da im budemo zdravi primjer kako treba živjeti. Klinci su spužve i upijaju svaki naš korak i pogled, pa se ne moramo čuditi kada nas počnu kopirati u mnogočemu. Recept za sretnu djecu jest da i mi budemo sretni i trijezni roditelji, da se suočimo sa izazovima koje danas imamo kao roditelji, da se probudimo i svoju djecu naučimo što je dobro, što je loše…da, prije svega, maknemo tu bocu ili čašu…barem dok je još polu-prazna…jer kad se prelije, biti će kasno. Volite i brinite o svojoj djeci, nemojte da vrijeme ode u nepovrat…

Volim Vas

Paola

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Paola © 2016. All Rights Reserved.